26.9.13

Sonbahar Ağaçlar Altında Yaşanır




Önümde her iki yanı heybetli ağaçlarla kaplı bir yol;hafif kızılımsı toprak. Sarının, yeşilin ve kırmızının her tonu var. Rüzgar huzur getiriyor. Çıtırdayan sesler arasında yürüyor, düşünüyorum.Hafif ıslanıyor ama hiç üşümüyorum.
İşte bu eylül...

İçinde yaşadığımız her fiziksel çevrenin, deneyimlerimizi, davranışlarımızı, psikolojimizi hatta tüm yaşamımızı nasıl etkilediğinin farkında mısınız? Etrafımızdaki tüm mekanlar, yollar, binalar, tasarımlar ve düzen, düşüncelerimiz, duygu ve davranışlarımız üzerinde ciddi rol oynuyor.
Bir evi gezdiğinizde o kişinin kişiliği hakkında fikir elde edersiniz. Ya da tersten bakalım; bazı davranışlar, psikolojik durum ve bozuklukların başlıca sebeplerinden biri etkileşilen çevredir.
Hatta bu bir bilim dalıdır. Çevresel Psikoloji... Çevre öğeleri ile insan davranış ve deneyimleri arasındaki karşılıklı ilişkiyi inceleyen, psikolojinin alt dalı...
Nerede yaşadığın, nasıl bir hayat yaşadığını belirler. Mutluluk ve huzurun yolu seçimlerde saklı.
Hele ki sonbahar da geldiyse...

YILIN SON AYI OLMALIYMIŞ EYLÜL!
Bir şeyler bitiyor bu ay. Bir şeyler başlıyor yine bu ay. Bitiş elini başlangıca veriyor. Hani, yenileniyor mu insan? Elbette.
Bir sorgulamalar ayıdır da denilebilir; Oluk oluk düşler geçidi. Sonbahar rüzgarına kapılıp gider bazıları, yapraklarla eş zamanlı. Zaman zaman yüzünü gösteren güneşle canlanır bazı fikirler.
Mevsimlerin en hüzün kokanıdır Eylül aslında. Bir varmış bir yokmuşların geçit töreni...



"Her güzel şey kalbimde bir yara açarak gider."


Böyle demiş Mehmet Rauf, Eylül isimli romanında.Çoğunun aklında kalan en önemli cümle de budur zaten. Edebiyat tarihinin bu ilk psikolojik romanının isminin Eylül olması bir tesadüf olamaz. Bu ayın hüznünü ,endişelerini, beklentileri, sonbaharın insan üzerindeki tüm etkilerini en güzel anlatan ispattır EYLÜL adlı roman.

Yapılacak en güzel şey doya doya yaşamaktır Eylül’ü. Altında oturup düşlere dalacağınız, sonbaharın tüm keyfini, hüznünü, yaşayacağınız bir bahçeniz yoksa kendinize bir yol bulun. Şöyle sakince yürüyeceğiniz bir patika. Sakın geçiştirmeyin bu ayı; dibine kadar yaşayın Eylül’ü...
Her anlamda yenilenin.




HATTA YENİLENMEYE BAHÇENİZDEN BAŞLAYIN



Unutmayın, şayet bahçeli bir evde oturuyorsanız bu tercihi “BAHÇEM OLSUN” diye yaptınız! Siz ona iyi bakarsanız o da sizin bu beklentinizi en üst seviyede tutar.

EYLÜL BAKIMI

Sonbahar ayının gelmesiyle, bu ay ilk olarak çimlerinizin bakımını yapmalısınız. Yaz boyunca yoğun güneşten ve toprak sıcaklığından etkilenen çiminizi makinenin en kısa ayarı ile biçmelisiniz. Daha sonra “ventilation” dediğimiz havalandırma işlemini uygulamalı, kökleri rahatlatmalısınız. Yer yer boşluklar, sararmalar varsa buralara ara ekim gerekir.
Eğer yeni çim alanlar oluşturmak istiyor ya da artık ömrünü tamamladığını fark ettiğiniz çiminizi yenilemek istiyorsanız bu ay doğru zaman. İster tohumlama ile isterseniz çok daha avantajlı olan hazır çim kullanarak yeni çim alanları yaratabilirsiniz. Bahçe zararlılarının aktif duruma geçmeye başlamasından dolayı önlem almakta da fayda var bu ay. Çiçeklerin, çalıların, ağaçların kuruyan yaprak ve dalları budanmalı ve kışa hazır hale getirilmelidir. Yazlık soğanlı bitkilerin altları açılarak soğanlar çıkarılmalı, kuru, gölge ve serin bir yerde muhafaza edilmelidir.

GÜLLER EYLÜLDE TEKRAR AÇAR


Mis gibi kokuları, çarpıcı renkleri ve insana huzur veren görünümü ile güller bahçelerin olmaz ise olmazlarıdır. Ancak onlara yeterli özeni gösterir ve doğru bakarsanız! Eylül başında doğru bir budama, temizlik ve gübreleme ile tekrar çiçek açmalarını sağlayabilirsiniz.

BAHÇEMİ YENİLEMEK İSTİYORUM


Her ne kadar sonbahar bir şeylerin bitişini simgeliyor gibi görünse de aslında bahçeler için durum farklıdır. Şayet mevcut bahçenizden sıkıldıysanız, her şey üstünüze üstünüze geliyorsa, alanlardan yeterince faydalanamadığınızı düşünüyorsanız, tüm yaz bakımsız kaldıysa çiçekleriniz, çalılarınız, ağaçlarınız, çiminiz, artık yenilenme zamanı gelmiş demektir.

PLANLAMADAN ÖNCE LİSTE YAPIN


Dış mekanınızı oluşturmaya başlamadan önce cevaplamanız gereken bazı sorular var. Bir bahçeden beklentileriniz neler? Bahçenizin sizden beklentileri neler olacak?

-Alanlarınızı nasıl kullanacaksınız? Rahatlama, oyun, çalışma,kaçış,yemek,spor, eğlence, güneşlenme, sebze, meyve yetiştirme?
-Bu alanları hangi zaman aralığında kullanacaksınız? Sabah, öğlen, akşamüstü, gece?
-Tüm yıl vaktinizi bahçede geçirmeyi düşünüyor musunuz?
-Bu alanları kaç kişi kullanacak? Aile bireyleri kimler, yaşları ve ilgi alanları neler?
-En temel ihtiyaçlarınız neler? Bahçe takımları, deck, aydınlatma armatürleri, saksılar?
-Bahçeniz için ayırabileceğiniz bütçeniz ne kadar?
-Kafanızdaki proje altından kalkabileceğiniz bir basitlikte mi yoksa profesyonel yardım almayı düşünür müsünüz?
-Bahçe bakımının altından kalkabilecek misiniz?
-Hangi stil bahçe evinizin değerini yükseltirken size de en yüksek doyumu sağlar? Doğal, modern, İngiliz, Japon, eklektik, Akdeniz, İspanyol?

Bu soruları iyi düşünerek cevapladığınızda ve önceliklerinizi, beklentilerinizi doğru şekilde saptadığınızda sonuçtan memnun kalmamanız için hiç bir sebep kalmaz...

SIRA KENDİNİZİ YENİLEMEDE


Zorlama olmadan atılan her adım daha prestijli ve güzeldir. Eylül ayından alınan hüzün, çöküş, güç ve ilham ile istediğiniz her şeyi gerçekleştirebilirsiniz.
Hayat bir takım oyunu değil. Tamamıyla her koşulda aslında tek başınasınız.Genel eğilimler kafanızı karıştırmasın. Kendi kendinizin stil ve yaşam koçu olun. Göreceksiniz, yenilenme aslen budur.

BAC by Breeze




iletişim

ADRES: Şehit Kemal Cad.321 sk.No:6 G.bahçe/İZMİR
TEL :0 555 5758910
MAİL:breezegarden@gmail.com